Is de Groeiende Correlatie tussen Bitcoin en Gold een Bullish Sign?

De correlatie tussen Bitcoin en het dagelijkse rendement van goud neemt toe, waardoor beleggers een verdere stijging van de BTC-prijs verwachten.

Terwijl Bitcoin (BTC) deze week zijn hoogtepunt van $11.392 in 2020 bereikte, nam de correlatie met goud toe en op dit moment staat de maandelijkse correlatie van BTC met goud op het dagelijkse rendement op 0,66, volgens gegevens van CryptoCompare.

De correlatie begon te stijgen toen het goud door $1.900 brak en een nieuwe high naderde voordat het zich naast Bitcoin terugtrok.

De toename van de correlatie is een trendverschuiving, omdat de relatie tussen de twee eerder was gedaald volgens gegevens van het onderzoeksteam van Kraken Exchange.

Terwijl de correlatie tussen goud en Bitcoin Era is toegenomen, begon de correlatie tussen Ether (ETH) en Bitcoin rond dezelfde tijd te dalen en zit het cijfer nu op 0,56.

CryptoCompare-onderzoekster James Li vertelde Cointelegraph:

„Met innovaties en hype rond DeFi begonnen we prijzen te zien ontkoppelen binnen de crypto-ruimte. Ethereum is een enabler en we zagen een veel sterkere winst in de afgelopen weken, naast winsten van andere DeFi tokens.“

Is BTC’s sterke correlatie met goud een bullish of bearish teken?

Vaak aangeduid als „digitaal goud“, kan Bitcoin’s correlatie met het edelmetaal zijn positie als opslagplaats van waardevolle activa verder verstevigen op een moment dat de Amerikaanse Federal Reserve zich voorbereidt om nog een andere coronavirusstimuleringsrekening door te geven.

Li merkte op dat, terwijl eerdere correlaties tussen Bitcoin en goud leidden tot stijgingen in de BTC-prijs, de context zeker is veranderd.

Li werkte dit uit door te zeggen:

„De laatste keer dat Bitcoin een gematigde correlatie had met goud (rond 0,5) was tegen het einde van 2018. Dat was toen een maand eerder in november 2018 bitcoin een daling van 50% kende (op het hoogtepunt van de bitcoin cash oorlog) en een aantal daaropvolgende rebounds maakte. Het goud herstelde zich van een ietwat cyclische daling enkele maanden eerder. De gematigde correlatie was toen misschien een beetje toevallig.

Aangezien de dollar en de economie blijven worstelen met de gevolgen van de COVID-19 pandemie, lijkt het waarschijnlijk dat er veel vraag zal blijven naar de opslag van waardevolle activa zoals Bitcoin en goud.